ΑρχικήΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ.


Επί τάπητος τέθηκε το θέμα της ποιότητας του νερού της Μεγαλόπολης και των Δημοτικών Διαμερισμάτων στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία πρωτοβουλία του Δημάρχου Παναγιώτη Μπούρα, είχε προσκληθεί ο κ. Γιώργος Νικητόπουλος, Χημικός με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Ποιότητας Υδάτων και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας. Αυτό αναφέρεται σε επίσημη ενημέρωση από το Δήμο Μεγαλόπολης που προσθέτει τα παρακάτω:

«Ο κ. Νικητόπουλος είναι υπεύθυνος του τομέα παροχής υπηρεσιών του Εργαστηρίου Υγειονομικής Τεχνολογίας (ΕΥΤ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το οποίο έχει αναλάβει από το Φεβρουάριο του 2009 τον έλεγχο της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης του Δήμου Μεγαλόπολης.
Ο κ. Νικητόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στις απαιτήσεις της υφιστάμενης Ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας περί της ποιότητας του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι για το Δήμο Μεγαλόπολης ο έλεγχος των ποιοτικών χαρακτηριστικών του πόσιμου νερού πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα, της ελεγκτικής και της δοκιμαστικής παρακολούθησης.
Όσον αφορά στην ελεγκτική παρακολούθηση, αυτή πραγματοποιείται με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσον τηρούνται όλες οι παραμετρικές τιμές της νομοθεσίας σε κάθε αναλυόμενο δείγμα. Αναλυτικότερα, η προγραμματική σύμβαση με το ΕΥΤ προβλέπει τη λήψη και εργαστηριακή ανάλυση 17 δειγμάτων στη διάρκεια του έτους. Η πρώτη δειγματοληψία και ανάλυση των 9 δειγμάτων έχει ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η ποιότητα των νερών που εξετάστηκαν πληροί απόλυτα τις νομοθετικές απαιτήσεις. Τα υπόλοιπα 8 δείγματα για την ολοκλήρωση της ελεγκτικής παρακολούθησης ελήφθησαν στις αρχές Ιουλίου και η ανάλυσή τους είναι σε εξέλιξη.
Όσον αφορά στη δοκιμαστική παρακολούθηση, αυτή πραγματοποιείται με στόχο να παρέχονται σε τακτική βάση στοιχεία για την οργανοληπτική, μικροβιολογική και βασική φυσικοχημική ποιότητα του νερού. Πιο συγκεκριμένα, η προγραμματική σύμβαση με το ΕΥΤ προβλέπει τη λήψη και εργαστηριακή ανάλυση 50 δειγμάτων στη διάρκεια του έτους. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί και αναλυθεί 27 δείγματα εκ των οποίων 6 προέρχονται από το Δ.Δ. Μεγαλόπολης και τα υπόλοιπα 21 από διάφορα τοπικά διαμερίσματα. Όλα τα παραπάνω δείγματα πληρούν τις απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας ως προς τις φυσικοχημικές παραμέτρους, ενώ 6 από τα δείγματα εμφάνισαν υπερβάσεις των μέγιστων επιτρεπομένων τιμών ως προς τις μικροβιολογικές παραμέτρους. Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των δειγμάτων είναι ότι προέρχονται από νερά που δε χλωριώνονται.
Ειδικότερα, τα 3 από τα 6 αυτά δείγματα ελήφθησαν από την πηγή των Χειράδων στο χρονικό διάστημα Απριλίου – Ιουλίου 2009. Στα δείγματα αυτά παρουσιάστηκε αυξημένος αριθμός κολοβακτηριοειδών, E. Coli, εντερόκοκκων και ολικής μικροβιακής χλωρίδας. Ο κ. Νικητόπουλος εξήγησε ότι η παρουσία των μικροοργανισμών αυτών αποτελεί ένδειξη περιβαλλοντικής ή κοπρανώδους μόλυνσης των υδάτων ή συνδυασμού αυτών. Πιο συγκεκριμένα, εξήγησε ότι είναι πιθανόν σε μια παροχή νερού να αναπτυχθούν οι παραπάνω μικροοργανισμοί εφόσον είτε υπάρχει επαφή με το έδαφος ή τα φυτά είτε συμβαίνει κάποια επιμόλυνση με λύματα. Τα λύματα μπορεί να μην είναι ανθρωπογενούς προέλευσης αλλά να προέρχονται από αδέσποτα ζώα ή αιγοπρόβατα και με τη διήθησή τους μέσα από το έδαφος να μεταφέρονται στο νερό. Επίσης, ο κ. Νικητόπουλος επεσήμανε το γεγονός ότι είναι ελλιπής η πληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση των αγωγών μεταφοράς του εν λόγω νερού και της δεξαμενής προσωρινής αποθήκευσής του.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα 21 δείγματα της δοκιμαστικής παρακολούθησης, τόσο οι φυσικοχημικές όσο και οι μικροβιολογικές νομοθετικές απαιτήσεις σχετικά με την ποιότητά τους πληρούνται απολύτως. Το κοινό χαρακτηριστικό των 21 αυτών δειγμάτων, σε αντίθεση με τα προηγούμενα 6, είναι ότι έχουν ληφθεί από δημοτικά διαμερίσματα, στα οποία έχουν εγκατασταθεί συστήματα χλωρίωσης.
Αναφερόμενος στη χλωρίωση, ο κ. Νικητόπουλος τόνισε ότι η απολύμανση του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης καθίσταται βάσει του νόμου υποχρεωτική σε οικισμούς με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων και με δυνατότητα επέκτασης της υποχρέωσης σε οικισμούς με μικρότερους πληθυσμούς κατόπιν απόφασης της Υγειονομικής Υπηρεσίας της οικείας Νομαρχίας. Στο Δήμο Μεγαλόπολης έχουν εγκατασταθεί 21 ροοαναλογικά συστήματα χλωρίωσης σε 17 δημοτικά διαμερίσματα. Με
τη βοήθει

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,357ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια